Sylwestrowe przekąski, czyli paluszki z cukinii

Sylwestrowe przekąski muszą być najlepiej lekkostrawne, niskokaloryczne, ale i smaczne. Takie są właśnie tytułowe paluszki z cukinii. Do tego - żeby się przed noworoczną imprezą nie narobić - łatwe i szybkie w wykonaniu.



Paluszki z cukinii

Składniki:
0,5 kg cukinii,
1/2 szklanki bułki tartej,
1/2 łyżki przyprawy włoskiej,
2 jajka,
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1/2 soli koszernej,
1/4 łyżeczki cebuli w proszku,
1/4 szklanki startego parmezanu.

Kroimy cukinie w słupki, oprószamy solą, czosnkiem, cebulą i przyprawą. Następnie maczamy w jajku i bułce tartej, pieczemy w piekarniku ok. kwadrans, trzy minuty przed wyjęciem posypujemy parmezanem.


Komentarze

Popularne posty