Warto na twardo, czyli kanapki z jajkiem i szpinakiem

Nic chyba nie poprawia lepiej humoru głodnemu wstającemu z łóżka, jak pięknie podane smaczne śniadanie. Jajko na kanapce prezentuje się świetnie, ale jak to w końcu z nim jest - zdrowe czy niezdrowe? W odpowiedniej ilości (3-4 tygodniowo) spożywanie jajek niesie ze sobą same zalety - przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka. Co ciekawe, ugotowane na twardo nie uczula. Jednak na miękko jest lżej strawne i polecane osobom na diecie.


 Kanapki z jajkiem i szpinakiem

Składniki:
3 duże jajka
8 kromek pieczywa razowego
masło
8 listków szpinaku
sól, pieprz
keczup



Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
Kromki pieczywa posmarować masłem i położyć na każdej liść szpinaku.
Każde jajko pokroić na plastry, położyć kanapce, przyprawić i polać keczupem.


Komentarze

Popularne posty