Gado-gado, czyli wegetariańska sałatka z Indonezji

Indonezja jest krajem położonym na dosłownie tysiącach wysp. Jak nietrudno się domyślić, kuchnia jest na nich bardzo zróżnicowana, ale tę najbardziej tradycyjną (tzw. kuchnia wnętrza wysp) reprezentuje tradycja kulinarna Jawy. Królują w niej potrawy z ryżu, warzyw i kurczaka. Sałatka gado-gado to przysmak, który może być podawany jako przekąska, dodatek lub danie główne (świetnie komponuje się z zimnym, kleistym ryżem).




Składniki:

  • 4 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • mały kawałek białej kapusty
  • 1-2 liście kapusty pekińskiej
  • 1 świeży ogórek
  • listki bazylii
  • 4 jajka na twardo
  • ½ kostki tofu
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 świeże chili
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • kilka orzeszków zimnych

Opis przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić na grube plastry, wrzucić do gotującej się wody, gotować około 5 minut i odcedzić. Marchewki pokroić w słupki a następnie w zapałkę a fasolkę na nieduże kawałki. Marchewkę i fasolkę wrzucić do gotującej się wody, podgotować 3-4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Warzywa powinny pozostać jędrne.
2. Kapustę posiekać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i przelać zimną wodą. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Ostudzone i osuszone warzywa, kiełki fasoli, porwane na kawałki liście kapusty pekińskiej, ćwiartki jajek i tofu pokrojone w kostkę ułożyć dekoracyjnie na talerzykach, zakryć folią i wstawić do lodówki.
3. Przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Na rozgrzanym w garnuszku oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, zmniejszyć płomień do minimum, podłożyć płytkę żaroodporną, dodać pokrojone drobno chili, pastę z krewetek i masło orzechowe. Na końcu dolać mleko kokosowe i gdyby sos był zbyt gęsty wodę. Dokładnie wymieszać, odstawić i ostudzić. Sałatkę przed podaniem udekorować listkami bazylii, polać częścią sosu i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi a resztę sosu podawać w misce.




Autorką przepisu jest Maria Kącka-Hem

Komentarze

Popularne posty