Dla oka i podniebienia, czyli rosyjska pascha
Oprócz jajek i mięs wszelkiego rodzaju, na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Makowiec, babka drożdżowa, mazurek i... no właśnie, pascha. To słodkie symbole Wielkanocnej (choć nie tylko, bo makowiec to także król ciast wigilijnych) uczty, goszczące niemal w każdym domu świętującym najważniejszy dzień dla chrześcijan.
Pascha pochodzi z kuchni rosyjskiej, a dawniej formułowało się ją na kształt piramidy, która miała symbolizować Golgotę lub Grób Pański. Teraz przyjmuje różne kształty, choć formę stożkową zachowuje.
Twaróg przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem i wydrążonymi ziarnami z laski wanilii, dodać śmietankę i ogrzewać w garnku, mieszając, prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser, dodać sparzone i obrane migdały, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie. Sito obłożyć podwójną warstwą gazy, na nią wyłożyć masę, przykryć z wierzchu gazą, obciążyć drewnianą deseczką, włożyć do lodówki na 12h, po tym czasie wyjąć z sita, zdjąć gazę, przełożyć na talerz, przechowywać w lodówce.
Pascha pochodzi z kuchni rosyjskiej, a dawniej formułowało się ją na kształt piramidy, która miała symbolizować Golgotę lub Grób Pański. Teraz przyjmuje różne kształty, choć formę stożkową zachowuje.
Składniki:
1 kg odciśniętego twarogu
5 żółtek
200g masła
250ml śmietanki kremówki
300g cukru
laska wanilii
150g migdałów
150g rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej
5 żółtek
200g masła
250ml śmietanki kremówki
300g cukru
laska wanilii
150g migdałów
150g rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej
Twaróg przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem i wydrążonymi ziarnami z laski wanilii, dodać śmietankę i ogrzewać w garnku, mieszając, prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser, dodać sparzone i obrane migdały, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie. Sito obłożyć podwójną warstwą gazy, na nią wyłożyć masę, przykryć z wierzchu gazą, obciążyć drewnianą deseczką, włożyć do lodówki na 12h, po tym czasie wyjąć z sita, zdjąć gazę, przełożyć na talerz, przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz