Pomysłowa Wielkanoc, czyli faszerowane skorupiaki z jajek
Wielkanoc ma być radosna i tradycyjna, ale nowe pomysły na stole nie zaszkodzą, szczególnie te smaczne i prezentujące się niecodziennie. Do tego są postne, więc możemy je przyrządzić także w Wielki Piątek.
Faszerowane skorupiaki z jajek
Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu, studzimy zalewając zimną wodą.
Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż gładkim ostrym nożem (nie uderzamy - tniemy zdecydowanym ruchem ręki - pierwsze jajo zazwyczaj się kruszy, następne wychodzą lepiej).
Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko. Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy. Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami, dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy. W zagłębieniu dłoni układamy skorupkę i za pomocą łyżeczki nakładamy farsz delikatnie uciskając go w jajku. Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni, rumienimy. Na koniec wyjęte posypujemy np. koperkiem.
Faszerowane skorupiaki z jajek
Składniki:
- 5 jajek;
- 15 średnich pieczarek;
- 1 duża cebula;
- garść posiekanej pietruszki;
- garść szczypiorku;
- 3 łyżki majonezu;
- sól, pieprz, majeranek;
Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu, studzimy zalewając zimną wodą.
Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż gładkim ostrym nożem (nie uderzamy - tniemy zdecydowanym ruchem ręki - pierwsze jajo zazwyczaj się kruszy, następne wychodzą lepiej).
Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko. Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy. Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami, dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy. W zagłębieniu dłoni układamy skorupkę i za pomocą łyżeczki nakładamy farsz delikatnie uciskając go w jajku. Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni, rumienimy. Na koniec wyjęte posypujemy np. koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz