Szparagi od Agi w sosie balsamicznym
Gdy moja siostra gotuje, możliwe są dwa rezultaty - danie będzie albo zdrowe, albo smaczne i zdrowe. :D Przepisowe i popisowe szparagi zdecydowanie należą do tej drugiej (nie mylić z "gorszej", to nie kino!) kategorii. Same szparagi to nie tylko smak i atrakcyjny wygląd - przede wszystkim są źródłem drogocennych dla organizmu witamin minerałów. Co ciekawe, warzywo to jest uznane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków oraz działa antynowotworowo, jest też dietetyczne i polecane kobietom w ciąży. Przekonani? To do dzieła!
Szparagi w sosie balsamicznym
Składniki:
Ułożyć szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Pokryć szparagi tymi dodatkami i zapiekać w 220 stopniach przez 15 minut, aż się lekko przyrumienią. Tuż przed podaniem skropić octem balsamicznym.
Szparagi w sosie balsamicznym
Składniki:
- 1 kg szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki octu balsamicznego
Ułożyć szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Pokryć szparagi tymi dodatkami i zapiekać w 220 stopniach przez 15 minut, aż się lekko przyrumienią. Tuż przed podaniem skropić octem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz