Ajab sandal, czyli warzywny przysmak ormiański
Czasy starożytne jeśli chodzi o kulinaria, są dla mnie bardzo ciekawym obszarem tematycznym. Dlatego dziś post o Armenii. Kuchnia ormiańska istnieje od ponad trzech tysięcy lat (!) i czerpie z tradycji starożytnej Azji. Rozmaitość ziół (Ormianie potrafią jeść je jako odrębną przekąskę podaną na osobnym talerzu), pyszne owoce (według niektórych najlepsze na świecie), wspaniale wybarwione warzywa i chleb - to charakterystyczne produkty kuchni Ormian. Danie Adżabsandał świetnie oddaje charakterystykę aromatu i smaków Armenii.
2 bakłażany
4 pomidory
papryka
3 cebule
olej
natka pietruszki
czosnek
sól
pieprz
Adżabsandał
Składniki | : |
4 pomidory
papryka
3 cebule
olej
natka pietruszki
czosnek
sól
pieprz
Bakłażany, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w
plastry (1-1,5 cm grubości) i smażymy na oleju. Następnie układamy
warstwami (pierwsza z pomidorów, następne w dowolnej kolejności)
przekładając nacią pietruszki i pokrojonym czosnkiem, na końcu posolić i
popieprzyć. Nie dodajemy wody! Dusimy na małym ogniu 30-45 minut, tak
by zawartość garnka zmniejszyła się prawię o połowę. Jeść z chlebem
maczanym w sosie z potrawy
Ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńA jaka smaczna :)
Usuń