Ajab sandal, czyli warzywny przysmak ormiański

Czasy starożytne jeśli chodzi o kulinaria, są dla mnie bardzo ciekawym obszarem tematycznym. Dlatego dziś post o Armenii. Kuchnia ormiańska istnieje od ponad trzech tysięcy lat (!) i czerpie z tradycji starożytnej Azji. Rozmaitość ziół (Ormianie potrafią jeść je jako odrębną przekąskę podaną na osobnym talerzu), pyszne owoce (według niektórych najlepsze na świecie), wspaniale wybarwione warzywa i chleb - to charakterystyczne produkty kuchni Ormian. Danie Adżabsandał świetnie oddaje charakterystykę aromatu i smaków Armenii.




Adżabsandał





Składniki:
2 bakłażany
4 pomidory
papryka
3 cebule
olej
natka pietruszki
czosnek
sól
pieprz
 
Bakłażany, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w plastry (1-1,5 cm grubości) i smażymy na oleju. Następnie układamy warstwami (pierwsza z pomidorów, następne w dowolnej kolejności) przekładając nacią pietruszki i pokrojonym czosnkiem, na końcu posolić i popieprzyć. Nie dodajemy wody! Dusimy na małym ogniu 30-45 minut, tak by zawartość garnka zmniejszyła się prawię o połowę. Jeść z chlebem maczanym w sosie z potrawy

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty