Ghiveci, czyli rumuński gulasz warzywny
Czytając arcyciekawą historię księcia Drakuli (czyli Włada III Palownika), zdałam sobie sprawę, jak znikomą wiedzę posiadam o kuchni rumuńskiej. Rumunia ma bowiem nie tylko piękne krajobrazy, ale i ciekawe oblicze kulinarne. Jako łącznik gospodarczo-kulturalny między Wschodem a Zachodem swoją tradycję wzbogaciła o wpływy sąsiednich krajów także w potrawach.
Ghiveci
Składniki:
Obrane i pokrojone warzywa
obgotować w małej ilości wody. Pokroić cebulę oraz
oczyszczoną z nasion paprykę, podsmażyć na oliwie. Obgotowane warzywa przesypać do garnka zachowując wywar. gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie, doprawić.
Ghiveci
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- mały kalafior
- 600g pomidorów
- 4 ziemniaki
- 4 strąki czerwonej papryki
- 2 cebule
- garść fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy
- sól
Komentarze
Prześlij komentarz