Ghiveci, czyli rumuński gulasz warzywny

Czytając arcyciekawą historię księcia Drakuli (czyli Włada III Palownika), zdałam sobie sprawę, jak znikomą wiedzę posiadam o kuchni rumuńskiej. Rumunia ma bowiem nie tylko piękne krajobrazy, ale i ciekawe oblicze kulinarne. Jako łącznik gospodarczo-kulturalny między Wschodem a Zachodem swoją tradycję wzbogaciła o wpływy sąsiednich krajów także w potrawach.


Ghiveci

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • mały kalafior
  • 600g pomidorów
  • 4 ziemniaki
  • 4 strąki czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  Obrane i pokrojone warzywa obgotować w małej ilości wody. Pokroić cebulę oraz oczyszczoną z nasion paprykę, podsmażyć na oliwie. Obgotowane warzywa przesypać do garnka zachowując wywar. gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie, doprawić.

Komentarze

Popularne posty