Camarón de la Isla, czyli paella z krewetkami

Sofrito stanowi początek w większości moich dań (nie wyobrażam sobie bez niego przygotowania makaronu czy risotto) Co to takiego? Po prostu - pokrojona w kostkę cebula oraz czosnek, przesmażone na oliwie. Sofrito wzbogaca się w różnych krajach innymi dodatkami, ale dziś skupiamy się na Hiszpanii, gdzie dodaje się papryczkę w proszku, choć i tu wariantów jest wiele. Tak też zaczynamy paellę.




Paella z krewetkami

 Składniki:
200g krewetek
100g paluszków krabowych
1 niepełna szklanka ryżu arborio
1 puszka pomidorów
2 cebule
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
liść laurowy
1 suszona papryczka chilli
szczypta szafranu
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek
natka pietruszki



Najpierw przygotowujemy sofrito. Cebule pokroić w kostkę, czosnek pokroić drobno i rozetrzeć. Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić połowę cebuli i czosnku, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, liść laurowy i papryczkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Wyjąć liść i papryczkę, zmiksować.

Na pozostałych 2 łyżkach oliwy zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i paprykę pokrojona w kostkę, dodać ryż i smażyć go aż zacznie się szklić. Wlać sos pomidorowy, szafran, bulion i wino gotować na małym ogniu około 20 minut. Nie mieszać.

Krewetki i pokrojone paluszki krabowe ułożyć na powierzchni ryżu i potrząsając patelnią pozwolić im się lekko zapaść w ryż. Gotować koleje 5-7 minut. Paela jest gotowa kiedy ryż utworzy na spodzie chrupiącą skorupkę. 

Podawać posypane natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty