Camarón de la Isla, czyli paella z krewetkami
Sofrito stanowi początek w większości moich dań (nie wyobrażam sobie bez niego przygotowania makaronu czy risotto) Co to takiego? Po prostu - pokrojona w kostkę cebula oraz czosnek, przesmażone na oliwie. Sofrito wzbogaca się w różnych krajach innymi dodatkami, ale dziś skupiamy się na Hiszpanii, gdzie dodaje się papryczkę w proszku, choć i tu wariantów jest wiele. Tak też zaczynamy paellę.
Paella z krewetkami
Składniki:
Podawać posypane natką pietruszki.
Paella z krewetkami
Składniki:
200g krewetek
100g paluszków krabowych
1 niepełna szklanka ryżu arborio
1 puszka pomidorów
2 cebule
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
liść laurowy
1 suszona papryczka chilli
szczypta szafranu
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Najpierw
przygotowujemy sofrito. Cebule pokroić w kostkę, czosnek pokroić
drobno i rozetrzeć. Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić połowę cebuli i
czosnku, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, liść laurowy i
papryczkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Wyjąć liść i
papryczkę, zmiksować.
Na
pozostałych 2 łyżkach oliwy zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i
paprykę pokrojona w kostkę, dodać ryż i smażyć go aż zacznie się szklić.
Wlać sos pomidorowy, szafran, bulion i wino gotować na małym ogniu
około 20 minut. Nie mieszać.
Krewetki i pokrojone paluszki krabowe ułożyć
na powierzchni ryżu i potrząsając patelnią pozwolić im się lekko zapaść
w ryż. Gotować koleje 5-7 minut. Paela jest gotowa kiedy ryż utworzy na
spodzie chrupiącą skorupkę.
Komentarze
Prześlij komentarz