Rujak Brunei, czyli pikantna sałatka z owoców

Na północnej części wyspy Borneo leży niepozorne państwo. Dlaczego niepozorne? Otóż, choć jest małe, to jednak jego bogactwo dosłownie olśniewa. Ulice z marmuru, meczety zdobione złotem...  Nic dziwnego, że sułtan tego państwa jest jedną z najbogatszych osób na świecie. Brunei, bo o tym azjatyckim obszarze mowa, posiada jednak jeszcze jeno oblicze - dzikie, usiane dżunglami i siecią rzek. Kuchnia Brunei opiera się (w wielkim uproszczeniu) na rybach i mleczku kokosowym, a do każdego dania (czy będzie to potrawa rybna, czy mięsna, czy wegetariańska) dodaje się ryż lub makaron ryżowy. Dziś brunejskie wcielenie rujak, czyli sałatki owocowej.




Rujak Brunei

Składniki:
  • 1/3 ogórka
  • 1/2 szklanki papai pokrojonej
  • 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostki
  • 1 banan
  • 3 łyżeczki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 posiekane papryczki chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
W salaterce mieszamy pokrojonego w plasterki ogórka i banana, dodajemy papaję i ananasa. Mieszamy. Orzeszki miksujemy przez chwilę w blenderze.Dodajemy cukier, wodę, sok z cytryny i posiekane papryczki chilli. Ponownie miksujemy do uzyskania lepkiego sosu, którym polewamy sałatkę. Mieszamy.

Komentarze

Popularne posty