Festa di tulipani, czyli sałatka kwiatowa z tulipanami

Wiadomo, że Włosi uwielbiają świętować i wynajdują do tego rozmaite okazje. Jednak mało kto wie, że w malutkim miasteczku nieopodal Turynu odbywa się co roku Święto Tulipanów. Pralormo staje się na ten dzień nie tylko wielką kwiatową wystawą (choć lepiej powiedzieć: roślinną, bo można podziwiać również kolekcję bonsai), ale i kulinarną przygodą dla przybyszów.
Może uda mi się kiedyś odwiedzić te piemonckie rejony? :-) Tymczasem zapraszam do wypróbowania wiosennego przepisu na sałatkę z (tak, jadalnym) tulipanem.




Sałatka kwiatowa z tulipanami

- kilka płatków tulipanów
- kilka fiołków
- ogórek
- kostka sera pleśniowego
- sałata
- szpinak
- sos vinaigrette
- sól

Ogórka kroimy, sałatę rwiemy w palcach. Skrapiamy sosem, oprószamy solą. Ser rozdrabniamy rękami i wsypujemy razem z pozostałymi składnikami. Podajemy z pieczywem.



-

Komentarze

Popularne posty