Bok choy, czyli chińska kapusta z orzeszkami
Co prawda zbliżająca się mniejszymi lub większymi krokami pełnoprawna wiosna w tym roku trochę się potyka o chłodniejsze dni, to widać już jej owoce - choćby pokolorowane drzewa i krzewy, a także cieszące nasze podniebienia warzywa sezonowe. Dzieckiem wiosny jest między innymi młoda kapusta, z której można zrobić wiele pysznych potraw, jak na przykład bok choy. Jej kuzynkę, pak choy można spotkać częściej i w sklepach, i w restauracjach, a choć nadal mam problem z wizualnym rozpoznaniem, która jest która, w smaku bardziej się różnią.
Bok choy w sosie
Składniki:
W małej misce połączyć bulion, ciemny i jasny sos sojowy oraz cukier. Dobrze wymieszać i odstawić.
Rozgrzać w woku, na średnim ogniu, olej arachidowy i sezamowy. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć 1 minutę, ciągle mieszając. Połówki kapusty ułożyć w woku, przeciętą stroną do dołu. Smażyć 2 minuty, od czasu do czasu odwracając kapustę na drugą stronę. Wylać na kapustę wcześniej przygotowany sos i dusić całość 5 min., aż bok choy będzie miękka, ale pozostanie jeszcze część jej chrupkości. Podczas duszenia obrócić ją kilkakrotnie. Podawać od razu, na gorąco.
Przepis pochodzi z Kuchni Azjatyckiej
Bok choy w sosie
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 cm korzenia imbiru, zetrzeć na tarce
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekać
- 3 młode kapusty bok choy (łączna waga ok. 450 g), przeciąć wzdłuż na połowę
- 60 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
W małej misce połączyć bulion, ciemny i jasny sos sojowy oraz cukier. Dobrze wymieszać i odstawić.
Rozgrzać w woku, na średnim ogniu, olej arachidowy i sezamowy. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć 1 minutę, ciągle mieszając. Połówki kapusty ułożyć w woku, przeciętą stroną do dołu. Smażyć 2 minuty, od czasu do czasu odwracając kapustę na drugą stronę. Wylać na kapustę wcześniej przygotowany sos i dusić całość 5 min., aż bok choy będzie miękka, ale pozostanie jeszcze część jej chrupkości. Podczas duszenia obrócić ją kilkakrotnie. Podawać od razu, na gorąco.
Przepis pochodzi z Kuchni Azjatyckiej
Komentarze
Prześlij komentarz