Bok choy, czyli chińska kapusta z orzeszkami

Co prawda zbliżająca się mniejszymi  lub większymi krokami pełnoprawna wiosna w tym roku trochę się potyka o chłodniejsze dni, to widać już jej owoce - choćby pokolorowane drzewa i krzewy, a także cieszące nasze podniebienia warzywa sezonowe. Dzieckiem wiosny jest między innymi młoda kapusta, z której można zrobić wiele pysznych potraw, jak na przykład bok choy. Jej kuzynkę, pak choy można spotkać częściej i w sklepach, i w restauracjach, a choć nadal mam problem z wizualnym rozpoznaniem, która jest która, w smaku bardziej się różnią.





Bok choy w sosie

Składniki:

  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 cm korzenia imbiru, zetrzeć na tarce
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekać
  • 3 młode kapusty bok choy (łączna waga ok. 450 g), przeciąć wzdłuż na połowę
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

W małej misce połączyć bulion, ciemny i jasny sos sojowy oraz cukier. Dobrze wymieszać i odstawić.

Rozgrzać w woku, na średnim ogniu, olej arachidowy i sezamowy. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć 1 minutę, ciągle mieszając. Połówki kapusty ułożyć w woku, przeciętą stroną do dołu. Smażyć 2 minuty, od czasu do czasu odwracając kapustę na drugą stronę. Wylać na kapustę wcześniej przygotowany sos i dusić całość 5 min., aż bok choy będzie miękka, ale pozostanie jeszcze część jej chrupkości. Podczas duszenia obrócić ją kilkakrotnie. Podawać od razu, na gorąco.

Przepis pochodzi z Kuchni Azjatyckiej

Komentarze

Popularne posty