Rujak Brunei, czyli pikantna sałatka z owoców
Na północnej części wyspy Borneo leży niepozorne państwo. Dlaczego niepozorne? Otóż, choć jest małe, to jednak jego bogactwo dosłownie olśniewa. Ulice z marmuru, meczety zdobione złotem... Nic dziwnego, że sułtan tego państwa jest jedną z najbogatszych osób na świecie. Brunei, bo o tym azjatyckim obszarze mowa, posiada jednak jeszcze jeno oblicze - dzikie, usiane dżunglami i siecią rzek. Kuchnia Brunei opiera się (w wielkim uproszczeniu) na rybach i mleczku kokosowym, a do każdego dania (czy będzie to potrawa rybna, czy mięsna, czy wegetariańska) dodaje się ryż lub makaron ryżowy. Dziś brunejskie wcielenie rujak, czyli sałatki owocowej.
Rujak Brunei
Składniki:
Rujak Brunei
Składniki:
- 1/3 ogórka
- 1/2 szklanki papai pokrojonej
- 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostki
- 1 banan
- 3 łyżeczki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 2 posiekane papryczki chilli
- 1 łyżka soku z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz