Wielkanoc w Afryce, czyli shakshuka

W Afryce Święta Wielkanocne są bardzo ważne i przeżywane w duchu radości i wspólnoty. W trakcie nabożeństw i modlitw w Wielką Sobotę, chrześcijańskim hymnom i pieśniom akompaniują afrykańskie bębny. Tego dnia można także usłyszeć, jak afrykańskie kobiety wykonują tzw. kigelegele – okrzyki w bardzo wysokim rejestrze. Po modlitwie w kościele, Afrykańczycy wychodzą przed budynek, aby tańcem, śpiewem i zabawą oddać cześć Bogu i wyrazić radość.
Tego dnia afrykańscy chrześcijanie dzielą się specjalnym posiłkiem ze swymi niechrześcijańskimi braćmi. Rodziny odwiedzają się nawzajem i spożywają specjalnie przygotowaną potrawę – gotowany ryż z kawałkami mięsa, najczęściej kurczaka. Ludy afrykańskie bardzo rzadko spożywają mięso, ze względu na jego wysoką cenę, dlatego też w święto Wielkiej Soboty i Wielkanoc nie obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Dziś popularna w krajach Afryki północnej - shakshuka, idealny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego śniadania.




Shakshuka z północnej Afryki
Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4-5 pomidorów 
pęczek natki pietruszki
pęczek natki kolendry
kumin, kurkuma, chilii
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy

Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni przesmażyć lekko cebulkę, dodać posiekany czosnek i przyprawy, wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę poddusić kilka minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Dodać do duszącej się papryki. Posolić i popieprzyć. Dusić około 6 minut aż pomidory prawie się rozpadną i odparuje z nich nadmiar płynu. Odłożyć trochę posiekanej natki pietruszki i kolendry do posypania gotowego dania, a resztę wrzucić do pomidorów. W pomidorach zrobić tyle wgłębień ile mamy jajek, wbić w nie cale jajka, posolić lekko, przykryć pokrywką na chwilę. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką i podajemy.


Komentarze

Popularne posty