Niepokorny Liban Ottolenghiego, czyli batata harra
Batata harra to nic innego jak pikantne ziemniaki. Danie proste, smaczne, zdrowe i bardzo wyraziste - czyli posiadające prawie wszystkie cechy kuchni libańskiej. Poniższy przepis to dzieło Yotama Ottolenghiego, którego trudno opisać pokrótce. Dla mnie to jeden z najbardziej utalentowanych kucharskich okryć kulinarnego świata. Właściciel restauracji i delikatesów, autor książek kucharskich i niesamowitych przepisów, odkrywca smaków, dziennikarz, ale przede wszystkim szef kuchni.
Batata harra
Składniki:
Batata harra
Składniki:
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 zgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chilli
czerwona papryka, pokrojona w kostkę
ok. 15 g posiekanej kolendry
łyżeczka skórki startej z cytryny i łyżeczka soku
sól i czarny pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
Doprowadzamy wodę do wrzenia w dużym garnku. Solimy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy około 3 minut, dokładnie odsączamy.
Ziemniaki rozkładamy w formie do pieczenia, polewamy olejami, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy czosnek, chilli, paprykę i część kolendry.
Wstawiamy do piekarnika na kolejnych 25 minut, w międzyczasie mieszamy
raz czy dwa.
Miękkie i lekko złote ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy pozostałą kolendrę.
Komentarze
Prześlij komentarz