Trochę Peru, czyli Papa Rellena z rybą
Tytułowe Papa Rellena to jedno z najpopularniejszych dań jakie możemy jadać będąc w Peru. Wersja najbardziej peruwiańska to ta z mięsem, ale ja zamieniłam je na rybę, choć ne jestem pewna czy to oddaje charakter kuchni tego państwa. Ale... kuchnie trzeba mieszać, wtedy jest ciekawiej :)
Papa Rellena w wersji z rybą
Składniki:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.
Papa Rellena w wersji z rybą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
 - 1 duże jajko
 - olej do smażenia
 
- 250g zmielonej tilapii
 - 3 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka
 - 6 czarnych, drobno pokrojonych oliwek
 - 1 drobno pokrojona cebula
 - 1/2 szklanki pokrojonych rodzynek, moczonych wcześniej przez 10 minut w wodzie
 - 1 bardzo drobno pokrojona papryczka chili
 - 3 zmiażdżone ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka zmielonego kminku
 - pół łyżeczki słodkiej papryki
 - 1/4 szklanki bulionu
 - sól i pieprz do smaku
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 
- szklanka mąki
 - szklanka bułki tartej
 - 1 jajko
 - sól i pieprz
 
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.





Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChyba tak podanej ryby jeszcze nie miałam okazji jeść i jeśli będzie okazja to jak najbardziej ją spróbuję. Mogę dodać, że całkiem niedawno także przygotowywałam łososia z grilla z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ i faktycznie smakował nieziemsko.
OdpowiedzUsuń