Trochę Peru, czyli Papa Rellena z rybą
Tytułowe Papa Rellena to jedno z najpopularniejszych dań jakie możemy jadać będąc w Peru. Wersja najbardziej peruwiańska to ta z mięsem, ale ja zamieniłam je na rybę, choć ne jestem pewna czy to oddaje charakter kuchni tego państwa. Ale... kuchnie trzeba mieszać, wtedy jest ciekawiej :)
Papa Rellena w wersji z rybą
Składniki:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.
Papa Rellena w wersji z rybą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże jajko
- olej do smażenia
- 250g zmielonej tilapii
- 3 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka
- 6 czarnych, drobno pokrojonych oliwek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1/2 szklanki pokrojonych rodzynek, moczonych wcześniej przez 10 minut w wodzie
- 1 bardzo drobno pokrojona papryczka chili
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 szklanki bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- szklanka mąki
- szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChyba tak podanej ryby jeszcze nie miałam okazji jeść i jeśli będzie okazja to jak najbardziej ją spróbuję. Mogę dodać, że całkiem niedawno także przygotowywałam łososia z grilla z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ i faktycznie smakował nieziemsko.
OdpowiedzUsuń