Trochę Peru, czyli Papa Rellena z rybą

Tytułowe Papa Rellena to jedno z najpopularniejszych dań jakie możemy jadać będąc w Peru. Wersja najbardziej peruwiańska to ta z mięsem, ale ja zamieniłam je na rybę, choć ne jestem pewna czy to oddaje charakter kuchni tego państwa. Ale... kuchnie trzeba mieszać, wtedy jest ciekawiej :)




Papa Rellena w wersji z rybą

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • 250g zmielonej tilapii
  • 3 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka
  • 6 czarnych, drobno pokrojonych oliwek
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1/2 szklanki pokrojonych rodzynek, moczonych wcześniej przez 10 minut w wodzie
  • 1 bardzo drobno pokrojona papryczka chili
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Panierka:
  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulę smażymy 5 minut na oleju. Dodajemy chili i rybę, smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy kminek, słodką paprykę i rodzynki i dalej smażymy przez chwilę. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwki i smażymy ok. 2 minut. Wrzucamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, pozostawiając do wystygnięcia.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.


Komentarze

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba tak podanej ryby jeszcze nie miałam okazji jeść i jeśli będzie okazja to jak najbardziej ją spróbuję. Mogę dodać, że całkiem niedawno także przygotowywałam łososia z grilla z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ i faktycznie smakował nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty