Smak Rodopów, czyli bułgarski patatnik
Dań z ziemniaków ciąg dalszy, choć chyba nieskończony. Patatnik to dani, które przygotowuje się szybko z łatwo dostępnych składników, a jego bałkański charakter podkreśla ser feta. Pochodzi on z zapierających dech w piersiach gór w południowej części Półwyspu Bałkańskiego.
Patatnik
Składniki:
700g obranych ziemniaków
1 mała cebulka
150g sera feta
1 duże jajko
liście mięty
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Ziemniaki i cebulkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, posiekaną miętę i pokruszony drobno ser. Posolić, popieprzyć. Przełożyć na patelnię, wysmarowaną oliwą.
Smażyć pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie obrócić placek na drugą stronę. Natłuścić go masłem po obu stronach. Smażyć jeszcze 15 minut.
Patatnik
Składniki:
700g obranych ziemniaków
1 mała cebulka
150g sera feta
1 duże jajko
liście mięty
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Ziemniaki i cebulkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, posiekaną miętę i pokruszony drobno ser. Posolić, popieprzyć. Przełożyć na patelnię, wysmarowaną oliwą.
Smażyć pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie obrócić placek na drugą stronę. Natłuścić go masłem po obu stronach. Smażyć jeszcze 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz