Trochę Wschodu i zachodu, czyli pierogi z łososiem i ziemniakami
Niezbyt przepadam za robieniem pierogów, nie posiadam umiejętności szybkiego i zręcznego lepienia ciasta, za to świetnie potrafię upaćkać w mące całą kuchnię w tempie błyskawicznym. Ale czego to się nie robi dla ukochanego mężczyzny - nawet pierogi się lepi! ;)
Sekretem większej elastyczności i przezroczystości jest dodanie do ciasta oliwy - przez to na zewnątrz mogą nieco przypominać chińskie shumai, choć koniec końców wyszły ni to chińskie, ni polskie i ni norweskie, ale a to smakowite pierogi.
Pierogi z łososiem i ziemniakami
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
farsz:
5 średnich ziemniaków
wędzony łosoś
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do ryb
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą oraz poporcjowaną na kawałeczki rybą i przyprawić.
Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok. 10 minut aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farszu i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Następnie podsmażyć z cebulką, podawać z sosem sojowym.
Sekretem większej elastyczności i przezroczystości jest dodanie do ciasta oliwy - przez to na zewnątrz mogą nieco przypominać chińskie shumai, choć koniec końców wyszły ni to chińskie, ni polskie i ni norweskie, ale a to smakowite pierogi.
Pierogi z łososiem i ziemniakami
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
farsz:
5 średnich ziemniaków
wędzony łosoś
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do ryb
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą oraz poporcjowaną na kawałeczki rybą i przyprawić.
Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok. 10 minut aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farszu i zlepiać.
Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Następnie podsmażyć z cebulką, podawać z sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz