Białoruska podróż, czyli oładki z mięsem
Kuchnia białoruska jest wysokokaloryczna, ale i bardzo specyficzna. Królują w niej między innymi ziemniaki. stanowiące dodatek do dań, a okraszone
słoniną i polane kwaśnym mlekiem mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki
wykorzystywane są także do potraw takich jak placki ziemniaczane (tzw. oładki
podawane z sosem grzybowym lub faszerowane mięsem), babek czy też
pierogów.
Oładki z mięsem
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki,
jajko,
sól, pieprz,
pół szklanki oleju,
łyżka masła
Farsz
50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
4-5 ząbków czosnku,
sól, pieprz,
pół szklanki wody.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach. Dodać sol, pieprz, mąkę i jajo. Smażyć na oleju placuszki z obu stron na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 30 minut. Mięso dokładnie wyrobić z wodą i drobno posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Oładki z mięsem
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki,
jajko,
sól, pieprz,
pół szklanki oleju,
łyżka masła
Farsz
50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
4-5 ząbków czosnku,
sól, pieprz,
pół szklanki wody.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach. Dodać sol, pieprz, mąkę i jajo. Smażyć na oleju placuszki z obu stron na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 30 minut. Mięso dokładnie wyrobić z wodą i drobno posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz