Aardappel, czyli stamppot z boczkiem
Kuchnia holenderska może nie jest bardzo wyszukana, ale za to prosta i treściwa. Swe źródła ma w pożywnych, jednogarnkowych daniach chłopów i rybaków, których podstawą są ziemniaki. Stamppot to nic innego jak "tłuczony garnek", czyli ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone
na puree. Zimą bardzo
popularny jest boerenkool stamppot, czyli ziemniaki ugotowane z jarmużem
i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst. Tu w wersji z boczkiem.
Stamppot z boczkiem
W połowie gotowania ziemniaków dołożyć jarmuż. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić. Wszystko "zmielić" tłuczkiem do ziemniaków.
Pokrojony w kostkę wędzony boczek i cebulę podsmażamy na patelni.
Do ziemniaków dodać zawartość patelni i masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
Stamppot z boczkiem
Składniki:
2 kg ziemniaków do połowy ugotowanych
0,5kg jarmużu - drobno pokrojony
0,3kg boczku wędzonego
2 cebule
2 łyżki masła
0,5kg jarmużu - drobno pokrojony
0,3kg boczku wędzonego
2 cebule
2 łyżki masła
W połowie gotowania ziemniaków dołożyć jarmuż. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić. Wszystko "zmielić" tłuczkiem do ziemniaków.
Pokrojony w kostkę wędzony boczek i cebulę podsmażamy na patelni.
Do ziemniaków dodać zawartość patelni i masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz