Aardappel, czyli stamppot z boczkiem

Kuchnia holenderska może nie jest bardzo wyszukana, ale za to prosta i treściwa. Swe źródła ma w pożywnych, jednogarnkowych daniach chłopów i rybaków, których podstawą są ziemniaki. Stamppot to nic innego jak "tłuczony garnek", czyli ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone na puree. Zimą bardzo popularny jest boerenkool stamppot, czyli ziemniaki ugotowane z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst. Tu w wersji z boczkiem.




Stamppot z boczkiem

Składniki:
  2 kg ziemniaków do połowy ugotowanych
  0,5kg jarmużu  - drobno pokrojony
  0,3kg boczku wędzonego
  2 cebule
  2 łyżki masła

 W połowie gotowania ziemniaków dołożyć jarmuż. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić. Wszystko "zmielić" tłuczkiem do ziemniaków.
Pokrojony w kostkę wędzony boczek i cebulę podsmażamy na patelni.
Do ziemniaków dodać zawartość patelni i masło. Wszystko dokładnie wymieszać.



Komentarze

Popularne posty