Bhaji, czyli indyjskie racuszki cebulowe
Bhaji (czytamy bhadźi) to kolejny argument (choćby po samosie), dla którego warto poznawać indyjskie przekąski. Bhaji doczekało się wielu swoich wcieleń, jak choćby z cukinią czy ziemniakami, ale nadal najpopularniesze jest to z cebulą.
Bhaji cebulowe
Składniki:
130 g mąki2 jajka3-4 łyżki wody1 płaska łyżka proszku do pieczeniapół łyżeczki mielonej kolendrypół łyżeczki kurkumy4 duże cebule1 puszka pomidorów
1 mała papryczka chilisól, cukierolej do smażenia
Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw solą i cukrem, zagotuj do lekkiego zgęstnienia. Mąkę zmieszaj z proszkiem i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę, ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki, dodaj do ciasta. Rozgrzej grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieraj łyżką ciasto cebulowe i smaż do zarumienienia. Podawaj z sosem przelanym do miseczki.
Bhaji cebulowe
Składniki:
130 g mąki2 jajka3-4 łyżki wody1 płaska łyżka proszku do pieczeniapół łyżeczki mielonej kolendrypół łyżeczki kurkumy4 duże cebule1 puszka pomidorów
1 mała papryczka chilisól, cukierolej do smażenia
Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw solą i cukrem, zagotuj do lekkiego zgęstnienia. Mąkę zmieszaj z proszkiem i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę, ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki, dodaj do ciasta. Rozgrzej grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieraj łyżką ciasto cebulowe i smaż do zarumienienia. Podawaj z sosem przelanym do miseczki.
Komentarze
Prześlij komentarz