Kluseczki z miseczki, czyli norweskie raspeball
Choć z kuchnią norweską najbardziej kojarzone są (i słusznie) ryby, to istotną jej część stanowią też potrawy mączne. Kluski, naleśniki, knedle... W zachodniej Norwegii popularne są kumle – knedle z tartych surowych ziemniaków, tradycyjnie serwowane w czwartek zwane także raspeball.
Surowe
ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki ugotowane
przecisnąć przez praskę. Dodać pieprz, sól i mąkę w takiej ilości, aby
masa dała się uformować w kule wielkości pięści, lub nieco większe.
Uformować kule maczając palce w wodzie. Zrobić wgłębienie, w środek
każdej kluchy wsadzić ok. łyżeczki smalcu i kawałeczek brązowego sera
norweskiego. Zlepić porządnie dookoła nadzienia - kluchy maja być ścisłe
i zachować formę podczas gotowania.
Gotować kluchy w rosole/wywarze/bulionie ok. 1/2 godziny na małym ogniu.
Raspeball
Składniki:
- 80 dag obranych surowych ziemniaków
- 20 dag ugotowanych obranych ziemniaków
- 1,5 łyżek mąki jęczmiennej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- smalec
- ser norweski brązowy słodki
- 3-4 l rosołu
do podania
- 20 dag ugotowanych obranych ziemniaków
- 1,5 łyżek mąki jęczmiennej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- smalec
- ser norweski brązowy słodki
- 3-4 l rosołu
do podania
- smażony boczek
Gotować kluchy w rosole/wywarze/bulionie ok. 1/2 godziny na małym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz