Przystanek Alaska, czyli łosoś w sosie z pistacjami
Kuchnię Alaski można by nazwać "kuchnią natury" - to przyroda (notabene bardzo szanowana przez rdzennych mieszkańców) jest głównym "karmicielem" tego stanu USA. Dominują w niej potrawy bogate w tłuszcze i białko zdrowe i pożywne. To ze względu na surowy klimat, który wymaga nieraz przetrwania w bardzo mroźne dni (zima trwa aż 9 miesięcy). Choć przeciętny Alaskańczyk zjada pół kilograma mięsa dziennie to popularne są też dania z ryb i desery owocowe.
Łosoś z Alaski
Składniki:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszać musztardę z masłem i miodem. W innej misce wymieszać bułkę tartą z orzechami i pietruszką. Filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmarować mieszaninami z obydwu misek. Piec ok 20 minut.
Łosoś z Alaski
Składniki:
- 3 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki roztopionego masła
- 5 łyżeczek miodu
- 50g bułki tartej
- 50g drobno posiekanych pistacji
- filet z łososia alaskańskiego
- pieprz
- sól
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszać musztardę z masłem i miodem. W innej misce wymieszać bułkę tartą z orzechami i pietruszką. Filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmarować mieszaninami z obydwu misek. Piec ok 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz