Przystanek Alaska, czyli łosoś w sosie z pistacjami

Kuchnię Alaski można by nazwać "kuchnią natury" - to przyroda (notabene bardzo szanowana przez rdzennych mieszkańców) jest głównym "karmicielem" tego stanu USA. Dominują w niej potrawy bogate w tłuszcze i białko zdrowe i pożywne. To ze względu na surowy klimat, który wymaga nieraz przetrwania w bardzo mroźne dni (zima trwa aż 9 miesięcy). Choć przeciętny Alaskańczyk zjada pół kilograma mięsa dziennie to popularne są też dania z ryb i desery owocowe.




Łosoś z Alaski

Składniki:
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5 łyżeczek miodu
  • 50g bułki tartej
  • 50g drobno posiekanych pistacji
  • filet z łososia alaskańskiego
  • pieprz
  • sól 


Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszać musztardę z masłem i miodem. W innej misce wymieszać bułkę tartą z orzechami i pietruszką. Filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmarować mieszaninami z obydwu misek. Piec ok 20 minut.




Komentarze

Popularne posty