Za 15 złotych w 15 minut, czyli tagliatelle z warzywami w ziołach

Kuchnia włoska to kuchnia pełna kompromisów-  tak uważam. Dlaczego? ponieważ jej rodacy są ogólnie rzecz biorąc uśmiechnięci i bezproblemowi. Ser żółty zamiast mozzarelli, zioła prowansalskie zamiast bazylii... Czemu nie? Kompromisy mogą być zaczątkiem niezłych modyfikacji kulinarnych.
Dziś mój ulubiony rodzaj makaronu (zaraz obok pappardelle - szerokich wstążek) - tagliatelle. Kilka rodzajów tej pasty utrudnia jego rozpoznanie, ale na szczęście na półkach sklepowych wszytko jest podpisane. Co ważne - jest także tania - opakowanie kupimy już za 3 złote, a poniższe danie wystarczy spokojnie jako syty posiłek dla dwóch osób.




Tagliatelle z warzywami w ziołach

Składniki:
- opakwoanie maakronu tagliatelle
-trzy pomidory
- jeden ogórek
- pół cukinii
- duża biała cebula
- zioła prowansalskie
- łyżka keczupu
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- 100g żółtego sera
- sól

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa, a następnie dokładamy makaron, keczup i przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem kilka minut, a następie dodajemy ser. Przed podaniem jeszcze posypujemy ziołami.



Komentarze

Popularne posty