Tani lot na trasie Kobe-Nuuk, czyli makaron soba z krewetkami
Brzmi nieco ekstrawagancko i wcale nie tanio, a jednak z tym przepisem zamknęłam się w mniej niż 20 złotych. Polecam wyszukiwanie promocji owoców morza (i nie tylko) w poszczególnych sklepach. Tym sposobem może uda nam się kupić krewetki za połowę ceny lub, jeśli nam się poszczęści, jeszcze mniej. Najbardziej polecam ( tym razem grenlandzkie) krewetki północne. Dlaczego? Nie ze względów smakowych, ale środowiskowych - mają one certyfikat MSC oznaczający łowienie w przyjazny dla środowiska sposób.
Teraz chwila dla soba. Ten japoński makaron z kaszy gryczanej jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu i lekkostrawny, dla mnie aż magiczny - nie da się go rozgotować, mimo że według przepisu na opakowaniu należy trzymać go w wodzie tylko trzy minuty. Świetna rzecz dla zapominalskich ewentualnie niezorganizowanych ;)
Makaron soba z krewetkami w warzywach
Składniki (porcja dla 2 osób)
- krewetki gotowane
- 225g ugotowanego makaronu soba (trzy porcje dzielone tasiemkami)
- mała sałata rzymska
- łyżka masła czosnkowego
- mała marchewka
- mały ogórek
-2 ząbki czosnku
- pół pora
- sól
Krewetki obieramy, wrzucamy na patelnię.Warzywa kroimy w paski i przesmażamy na patelni razem z krewetkami i masłem czosnkowym, przyprawiamy. Makaron wykładamy na talerz, a następnie kładziemy na niego krewetki z warzywami, Do smaku możemy jeszcze dorzucić na górę poszatkowany jeden ząbek czosnku.
-
Teraz chwila dla soba. Ten japoński makaron z kaszy gryczanej jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu i lekkostrawny, dla mnie aż magiczny - nie da się go rozgotować, mimo że według przepisu na opakowaniu należy trzymać go w wodzie tylko trzy minuty. Świetna rzecz dla zapominalskich ewentualnie niezorganizowanych ;)
Makaron soba z krewetkami w warzywach
Składniki (porcja dla 2 osób)
- krewetki gotowane
- 225g ugotowanego makaronu soba (trzy porcje dzielone tasiemkami)
- mała sałata rzymska
- łyżka masła czosnkowego
- mała marchewka
- mały ogórek
-2 ząbki czosnku
- pół pora
- sól
Krewetki obieramy, wrzucamy na patelnię.Warzywa kroimy w paski i przesmażamy na patelni razem z krewetkami i masłem czosnkowym, przyprawiamy. Makaron wykładamy na talerz, a następnie kładziemy na niego krewetki z warzywami, Do smaku możemy jeszcze dorzucić na górę poszatkowany jeden ząbek czosnku.
-
Komentarze
Prześlij komentarz