Kawałek Italii w stolicy, czyli Ave! Pizza, Warszawa
Ave! Pizza to lokal położony w urokliwej części Warszawy - na Powiślu. Znaleźć go nietrudno, choć to spokojniejsza część dzielnicy. Niedzielne słońce zachęcało do odpoczynku przy jednym ze stolików na zewnątrz, mimo że wygląd wnętrza także jawił się przyjemnie. Nieopodal wejścia znajduje się blat, na którym prawdziwi Włosi lepią ciasto oraz lodówka z dodatkami serowymi i mięsnymi serwowanymi w daniach. Nastroju nadają wiszące lampy-żarówki oraz regał z butelkami wina.
Karta menu jest prosta, ale i tak potrzebowaliśmy chwili, by się zastanowić - dwa rodzaje pizzowego podkładu (sos pomidorowy lub mozzarella) i wiele zachęcających składników do wyboru. Zdecydowałam się na pizzę bianche Caprese (pomidorki cherry, świeża bazylia) oraz sałatkę z parmezanem, do której dołożyłam dodatkowo pomidorki. Miks sałat polany balsamico z jednym z moich ulubionych serów włoskich, nareszcie nie smakującym jak ze sklepu za rogiem, były dobrym zwiastunem głównego dania.
Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że właśnie tu zjadłam najlepszą pizzę w Warszawie - ciasto cienkie pośrodku i do tego idealnie wilgotne, wyrośnięte po bokach (które są świetne do jedzenia z dodatkiem oliwy i szczypty soli niczym focaccia).
M. wybrał pizzę z sosem pomidorowym o nazwie Affumicata (mozzarella, provolone, pikantne salami, pieczarki, speck). Nieco pikantny, wyrazisty smak trafia w serce podniebienia ;)
Bardzo miła obsługa żywo interesująca się klientem dodaje plusa lokalowi. Trzymam kciuki za dalszą działalność Ave! Pizza i zbudowanie w niej prawdziwie włoskiej atmosfery.
Ocena ogólna: 9/10
Adres: Topiel 12, Warszawa
Witryna: http://avepizza.pl
Zakres cenowy: 20-40zł.
Karta menu jest prosta, ale i tak potrzebowaliśmy chwili, by się zastanowić - dwa rodzaje pizzowego podkładu (sos pomidorowy lub mozzarella) i wiele zachęcających składników do wyboru. Zdecydowałam się na pizzę bianche Caprese (pomidorki cherry, świeża bazylia) oraz sałatkę z parmezanem, do której dołożyłam dodatkowo pomidorki. Miks sałat polany balsamico z jednym z moich ulubionych serów włoskich, nareszcie nie smakującym jak ze sklepu za rogiem, były dobrym zwiastunem głównego dania.
Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że właśnie tu zjadłam najlepszą pizzę w Warszawie - ciasto cienkie pośrodku i do tego idealnie wilgotne, wyrośnięte po bokach (które są świetne do jedzenia z dodatkiem oliwy i szczypty soli niczym focaccia).
M. wybrał pizzę z sosem pomidorowym o nazwie Affumicata (mozzarella, provolone, pikantne salami, pieczarki, speck). Nieco pikantny, wyrazisty smak trafia w serce podniebienia ;)
Bardzo miła obsługa żywo interesująca się klientem dodaje plusa lokalowi. Trzymam kciuki za dalszą działalność Ave! Pizza i zbudowanie w niej prawdziwie włoskiej atmosfery.
Ocena ogólna: 9/10
Adres: Topiel 12, Warszawa
Witryna: http://avepizza.pl
Zakres cenowy: 20-40zł.
Komentarze
Prześlij komentarz