Relaks kulinarny, czyli pieczarki zapiekane z warzywami

Cóż robić w tak deszczowe i już pachnące jesiennym powietrzem coraz krótsze dni? Oto moja odpowiedź - gotować! :-) Często coś pichcę, żeby się odstresować, oderwać myśli od szarej rzeczywistości czy po prostu jako forma relaksu. Najbardziej lubię gotować, gdy nie muszę (żadna nowość, prawda?). To oznacza zero presji a maksimum przyjemności. Oczywiście, dopełnia ją udana potrawa, a ta z dzisiejszego przepisu jest tak prosta, że nie może nie wyjść. Zatem do dzieła - relaksujmy się.






Faszerowane pieczarki z drobną kaszą gryczaną

Składniki (porcja dla jednej osoby):
- 5 dużych pieczarek
 - połowa pora
-  300g kaszy gryczanej drobnej niepalonej
- jedna marchewka
- pół czerwonej papryki
- czosnek (2 ząbki)
- cebula biała
- jogurt
- operek
- suszone pomidory z bazylią (przyprawa)
- sól, pieprz

Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu, zostawiamy w garnku (powinna wciągnąć wodę). Następnie przesmażamy marchewkę, cebulę, pora i paprykę. W tym czasie możemy przygotować sos - zmieszać jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki również myjemy i drążymy od trzonków. Kaszę przesypujemy do miski, łączymy z połową warzyw, przyprawiamy, dodajemy sos. Farsz wkładamy do pieczarek, które następnie lądują w piekarniku (ja piekę je w naczyniu szklanym) na 20 min. w temperaturze 160 stopni. Wystawiamy, posypujemy koperkiem.
Zostawioną część warzyw wkładamy obok pieczarek do naczynia, zapiekamy jeszcze 3 minuty.



Komentarze

Popularne posty