Zielony Nurt, czyli ryż z omastą lnianą i sosem z oleju słonecznikowego

Miejcie w głowie olej!  - kojarzymy z popularnej reklamy telewizyjnej. Dziś więc rzecz o olejach, a konkretnie dwóch ich rodzajach - słonecznikowym oraz lnianym. Ten pierwszy to bogactwo witaminy E, naturalny wspomagacz odporności mający wpływ na prawidłowe krążenie krwi i obniżania poziomu cholesterolu. Poprzez podgrzewanie traci swoje wartości odżywcze, więc należy go spożywać na zimno, podobnie jak lniany. Olej tłoczony z siemienia lnianego (na zimno oczywiście) zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Oprócz tego, co bardzo ważne i ciekawe, wspomaga leczenie bezpłodności oraz depresji, walkę z nowotworami, redukcji tkanki tłuszczowej, pozytywnie wpływa na układ trawienny i sercowo-naczyniowy... Nie sposób wprost wymienić tu wszystkich jego właściwości, ale idealnie nadaje się jako omasta do przestudzonych potraw - na przykład tej z poniższego przepisu.

W swoim przepisie wykorzystam produkty firmy Zielony Nurt





Ryż z kurkumą i warzywami z omastą lnianą

- 250g ryżu pełnoziarnistego
- olej lniany
- kilka pociętych liści sałaty rzymskiej
- 100g groszku
- jedna marchewka
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów pora
- kilka brukselek
- biała cebula pokrojona w plastry
- 50g startego żółtego sera
- łyżeczka kurkumy
- zioła włoskie
- łyżeczka Jarzynki bez soli
- sól
Sos:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 20g zmielonych orzeszków pinii

Ryż gotujemy w osolonej wodzie 5 minut, następnie wkładamy na patelnię. Jarzynkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, podlewamy nią ryż. Dodajemy przyprawy i pokrojone drobno warzywa. Przesmażamy ok. kwadrans, wyjmujemy ,posypujemy serem.
Składniki na sos mieszamy w salaterce, dodajemy przyprawy włoskie.
Po przestudzeniu polewamy olejem lnianym, podajemy z sosem z oleju słonecznikowego oraz sałatą.




Komentarze

Popularne posty