Po europejsku, czyli zapiekanka ziemniaczana ze smażoną sałatą

Moje wyznanie będzie może niecodzienne, ale i nieprzypadkowe - lubię smażoną sałatę! To niedocenianie często warzywo liściaste ma co prawda w sobie ponad 90 procent wody, ale i tak znalazło się miejsce na właściwości zdrowotne, i to niemałe. Bogata w kwas foliowy i przeciwutleniacze, świetna na cerę, chroni prze infekcjami, przyspiesza gojenie, korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz trawienny. Polecana odchodzącym się - w 100 gramach sałata zawiera tylko 12 kalorii, ponadto przyspiesza trawienie. Dzisiejszy przepis co prawda bazuje na ziemniaku, ale bez sałaty by nie istniał.






Zapiekanka ziemniaczana ze smażoną sałatą

Składniki:
- kilogram wczesnych ziemniaków
- pół sałaty lodowej
- pół sałaty rzymskiej
- duża cebula
- 200g pieczarek
- ogórek zielony
- olej rzepakowy
- 150g. sera greckiego
- zioła prowansalskie
- sól

Ziemiaki gotujemy w łupiach, kroimy na pół i wrzucamy do żaroodporneo aczynia razem z porojoą cebulą. Wstawiamy do piekaria n kwadrans w temperatrze 200 stopi.
Sałatę, ogórka i pieczarki tniemy na drobne kawałki, następnie smażymy ok. 5 minut na oleju rzepakowym. Dodajemy ser i przyprawiamy. Dorzucamy do ziemniaków i zapiekamy ok. 7 minut.





Komentarze

Popularne posty