Mush have, czyli makaron po tajsku z boczniakami

Boczniak to jeden z najbardziej popularnych grzybów w Polsce (od razu po pieczarce). Nie przekonywałam się do niego długo, bo smażony w panierce ma trochę podobny smak do... schabowego. Oprócz walorów smakowych, ma spore wartości odżywcze (porównywalne do warzyw) i jest niskokaloryczny. Ponieważ pochodzi z Azji, dziś danie z boczniakiem w stylu tajskim.



Makaron po tajsku z boczniakami

Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • sól i pieprz
Makaron ryżowy gotować przez 5-7 minut. Boczniaki pokroić w cienkie paski. Usmażyć na oleju.
Dodać masło orzechowe, szybko wymieszać, aby się nie przypaliło. Dodać sos sojowy i odrobinę wody, aby powstał gęsty sos. Miętę i kolendrę posiekać. Do boczniaków dodać makaron, posolić i dobrze wymieszać. Posypać ziołami i orzechami.

Komentarze

Popularne posty