Mush have, czyli makaron po tajsku z boczniakami
Boczniak to jeden z najbardziej popularnych grzybów w Polsce (od razu po pieczarce). Nie przekonywałam się do niego długo, bo smażony w panierce ma trochę podobny smak do... schabowego. Oprócz walorów smakowych, ma spore wartości odżywcze (porównywalne do warzyw) i jest niskokaloryczny. Ponieważ pochodzi z Azji, dziś danie z boczniakiem w stylu tajskim.
Makaron po tajsku z boczniakami
Składniki:
Dodać masło orzechowe, szybko wymieszać, aby się nie przypaliło. Dodać sos sojowy i odrobinę wody, aby powstał gęsty sos. Miętę i kolendrę posiekać. Do boczniaków dodać makaron, posolić i dobrze wymieszać. Posypać ziołami i orzechami.
Makaron po tajsku z boczniakami
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g boczniaków
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek kolendry
- 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
-
sól i pieprz
Dodać masło orzechowe, szybko wymieszać, aby się nie przypaliło. Dodać sos sojowy i odrobinę wody, aby powstał gęsty sos. Miętę i kolendrę posiekać. Do boczniaków dodać makaron, posolić i dobrze wymieszać. Posypać ziołami i orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz