Pinto prosto z tipi, czyli indiańska zupa z fasolą
Choć nie mam szerokich możliwości eksperymentowania z daniami rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej ze względu na trudność w zdobyciu wielu produktów, to tak pomysłowej jak indiańska kuchni próżno szukać w tych regionach. Mimo popularności potraw mięsnych (w tym m.in. z bizona) - dziś wegetariańska, smaczna i prosta zupa.
Zupa indiańska z fasolą pinto
Składniki:
Zupa indiańska z fasolą pinto
Składniki:
- 2 szklanki fasoli pinto
- 3 duże cebule
- 4 pomidory
- czosnek
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
- 2 papryczki ostre serranos
- listek laurowy
- sól, pieprz
Fasolę moczyć noc w zimnej wodzie. Następnie zagotować ją zmieniając wodę 2-3 razy. Opłukać, zalać około 4 litrami wody. Dodać listek laurowy, gotować około 60 minut. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor. Następnie dodać jeden obrany i pokrojony w kostkę pomidor i łyżkę posiekanego czosnku. Całość dodać do fasoli i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pozostałe pomidory i papryczki, pokrojone w drobną kostkę. Gotować jeszcze 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz