Pinto prosto z tipi, czyli indiańska zupa z fasolą

Choć nie mam szerokich możliwości eksperymentowania z daniami rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej ze względu na trudność w zdobyciu wielu produktów, to tak pomysłowej jak indiańska kuchni próżno szukać w tych regionach. Mimo popularności potraw mięsnych (w tym m.in. z bizona) - dziś wegetariańska, smaczna i prosta zupa.





Zupa indiańska z fasolą pinto

Składniki:
  • 2 szklanki fasoli pinto
  • 3 duże cebule
  • 4 pomidory
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • 2 papryczki ostre serranos
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

    Fasolę moczyć noc w zimnej wodzie. Następnie zagotować ją zmie­niając wodę 2-3 razy. Opłukać, zalać około 4 litrami wody. Dodać listek lauro­wy, gotować około 60 minut. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać, podsma­żyć na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor. Następnie dodać jeden obrany i pokrojony w kostkę pomidor i łyżkę posiekanego czosnku. Całość dodać do fasoli i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pozostałe pomidory i papryczki, pokrojone w drobną kostkę. Gotować jeszcze 5 minut.

Komentarze

Popularne posty