Dzika Gujana, czyli achar z pomidorów
Gujana to jeden z niewielu krajów, które zachowały swoją dzikość po dzień dzisiejszy. Do tej pory jest wiele obszarów tego kraju karaibskiego, w których nie ma śladów ludzkich stóp. Spokojny tryb życia mieszkańców i dziewicze tereny wcale nie powodują wzrostu turystyki - Gujana ze swoją kiepską infrastrukturą i komunikacją jest raczej destynacją bardzo doświadczonych podróżników. Achar przetłumaczyłabym po prostu jako pikle - tu pomidorowe.
Achar z pomidorów
1 posiekana cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
1 łyżka curry,
3 pokrojone w cienkie plasterki papryczki jalapeno,
3 posiekane pomidory,
sok z limonki,
sól do smaku.
Smażyć czosnek i cebulę aż będzie miękka. Dodać curry, papryczki, pomidory. Gotować aż pomidory się rozgotują i masa stanie się gęsta. Doprawić solą i limonką do smaku. Przekładać do wyparzonych słoików.
Achar z pomidorów
1 posiekana cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
1 łyżka curry,
3 pokrojone w cienkie plasterki papryczki jalapeno,
3 posiekane pomidory,
sok z limonki,
sól do smaku.
Smażyć czosnek i cebulę aż będzie miękka. Dodać curry, papryczki, pomidory. Gotować aż pomidory się rozgotują i masa stanie się gęsta. Doprawić solą i limonką do smaku. Przekładać do wyparzonych słoików.
Komentarze
Prześlij komentarz