Flétan au beurre, czyli halibut po francusku
Jak tłustego mięsa należy unikać, tak o obecność tłustych ryb w diecie należy jak najbardziej zabiegać. Jednym z najzdrowszych morskich rybich mięs jest tytułowy halibut, o którego właściwościach pisałam tutaj. Żeby dzisiejszy przepis był prawdziwie francuski, można zapiec rybę z serem pleśniowym, miękkim podpuszczkowym typu camembert lub żółtym tartym. Ja jednak jestem za wersją bardziej naturalną, żeby to smak halibuta grał pierwsze skrzypce, a nie dodatki. Najlepiej podawać go ze szparagami z sosie balsamicznym.
Halibut na sposób francuski
Składniki
Halibut na sposób francuski
- 2 filety z halibuta
- 1 cytryna
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1/2 pieprzu cytrynowego
- 1/3 kostki masła
Filety włożyć do niskiego naczynia i zalać sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym i połową pieprzu kolorowego. Zostawić na minimum godzinę. Wyjąć i osuszyć. Posolić i posypać pozostałym pieprzem, piec w piekarniku 20 minut w 180 stopniach, następnie zalać roztopionym masłem i zapiekać jeszcze kilka minut. Podawać ze szparagami. - Na zdjęciu z sałatką z kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz