Malawijski deser, czyli ciasteczka mbatata
Niektórzy twierdzą, że kuchnia Malawi (o której pisałam już wcześniej) w ogóle nie istnieje. Nie zgadzam się z tym. Choć ze względu na panujący tam głód, Malawijczycy żywią się głównie kassawą (mąką z manioka), to dania z ryżem, fasolą i kukurydzą można uznać za znak rozpoznawczy tego kraju. Mimo biedy, w największych turystycznych miejscowościach można zjeść dania "luksusowe" w porównaniu z resztą kraju - pstrąga, mięso, nthochi (chleb z bananem) i ciastka mbatata (ze słodkiego ziemniaka z cynamonem).
Mbatata
Składniki:
Mbatata
Składniki:
1 szklanka puree ze słodkich ziemniaków 1/4 szklanki mleka 1 jajko , lekko pobity 4 łyżki roztopionego masła 1 1/4 szklanki przesianej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Wymieszaj słodkie ziemniaki, mleko i roztopione masło z pozostałymi składnikami. Wykładaj ciasto łyżką na wysmarowaną blachę. Piecz ciasteczka przez 15 minut. Posyp cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz