Wypiek Baby Jagi, czyli piernik ze śliwkami i lukrem
 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.gP41Bdbv.dpuf
Piernik ze śliwkami i lukrem - 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.gP41Bdbv.dpuf
Składniki:
- 3 jajka
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mleka
 - 150g miękkiej margaryny
 - kilka słodkich śliwek
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - przyprawa do piernika
 - łyżka miodu
 - tłuszcz do wysmarowania formy
 - cukier puder
 - posypka kolorowa do ciast
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko i margarynę, dalej miksując. Mąkę przesiać, stopniowo dodawać do masy, aż będzie gładka i jednolita. Przelać do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć wydrążone i pokrojone śliwki. Piec przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy już upieczony. Wystawić, zaczekać aż ostygnie, wyłożyć z formy. Zrobić lukier - z cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Polać piernik, posypać posypką. Gotowe!
 
 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.gP41Bdbv.dpuf
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.gP41Bdbv.dpuf





Zrobiłam , pychota ,jedna wada - szybko znika
OdpowiedzUsuń