Wypiek Baby Jagi, czyli piernik ze śliwkami i lukrem

Piernik to wypiek, który gości w naszym domu bardzo często odkąd zrobiłam go pierwszy raz. Było to w naszą kolejną półrocznicę i jako że chciałam użyć go jako "tortu" ze świeczkami, modliłam się w duchu żeby wyrósł i jakoś wyglądał. Na szczęście wyrósł i nie tylko super się prezentował, ale też baaardzo smakował. I choć kojarzy się głównie z zimowym okresem świątecznym, to przecież na ten niesamowity, ogarniający cały dom zapach nie trzeba czekać rok. Dziś, żeby nie było nudno, trochę ubogacony i kolorowy.




2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.gP41Bdbv.dpuf
Piernik ze śliwkami i lukrem

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 150g miękkiej margaryny
  • kilka słodkich śliwek 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • przyprawa do piernika
  • łyżka miodu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder
  • posypka kolorowa do ciast

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko i margarynę, dalej miksując. Mąkę przesiać, stopniowo dodawać do masy, aż będzie gładka i jednolita. Przelać do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć wydrążone i pokrojone śliwki. Piec przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy już upieczony. Wystawić, zaczekać aż ostygnie, wyłożyć z formy. Zrobić lukier - z cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Polać piernik, posypać posypką. Gotowe!




2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.gP41Bdbv.dpuf

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty