Amore mio, czyli kotlety mielone z ryżem po włosku

Doszłam do wniosku, że na mieszkaniu samej na pewno ucierpiałoby moje gotowanie. Niektórzy zapewne lubią sprawiać smakowite przyjemności tylko sobie, ale ze mną jest zdecydowanie inaczej. To dla, przez i dzięki M. powstaje większość moich kulinarnych pomysłów. Sama pozostałabym pewnie przy ziemniakach z mizerią, ale na szczęście nie jestem na to skazana.
Z tej radości przygotowałam dziś trochę odmienione kotlety mielone - z ryżem, pomidorami, bazylią, ricottą i pieczarkami.



Kotlety mielone z ryżem po włosku

Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
150g ryżu
dwa pomidory
150g pieczarek

bazylia suszona
50g ricotty
cebula
jajko
sól, pieprz
mąka


Ryż ugotować. Pomidory i pieczarki bardzo drobno pokroić. Wymieszać je z ugotowanym ryżem i podsmażonym na cebuli mięsem mielonym. Doprawić wszystko solą. Dodać bazylię i ricottę. Wbić jajko, wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć je w mące i zarumienić na oleju z obu stron.  


Komentarze

Popularne posty