Prosto a inaczej, czyli sałatka z arganowym dressingiem

Prostota nie zawsze musi być oczywista, szczególnie w kuchni. Połączenie znanych smaków, i to tylko kilku, może pozytywnie zaskoczyć. Najlepszym sposobem na odświeżenie i urozmaicenie smaku sałatki jest dressing - trochę gęstszy od sosu i rzadszy od dipu, najczęściej bazuje na oliwie lub oleju. Oprócz tego, że podkręca walory smakowe dań (można go użyć jako marynaty do ryb, mięs, itp.), jest też bardzo zdrowy. W wersji trochę ostrzejszej możemy zastąpić sok pomarańczowy czosnkiem.




Sałatka z arganowym dressingiem

Składniki:
- miks sałat
- czarne oliwki
Dressing:
- kilka łyżek soku pomarańczowego
- ocet balsamiczny
- olej arganowy
- sok z cytryny
- łyżka musztardy
- świeże zioła

Porwać sałatę, przygotować dressing mieszając wszystkie składniki. Skropić nim sałatę, ułożyć oliwki.



Komentarze

Popularne posty