Świąteczne słodkie dekoracje, czyli lukier w różnych kolorach
Ponieważ wzięło mnie świąteczne pieczenie, a lukier jest nieodłącznym składnikiem ciasteczek bożonarodzeniowych. Zarówno biały, jak i kolorowy wygląda pięknie na wszelkiego rodzaju wypiekach, a do tego prosty w wykonaniu. Aby otrzymać inne kolory lukru, wystarczy dodać np. miętę lub bazylię (zielony) czy kurkumę (żółty).
Kolorowy lukier
Składniki:
Kolorowy lukier
Składniki:
Lukier biały:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki soku z wiśni
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w szklance wody)
Lukier biały:
Szklankę cukru pudru zmiksować razem z trzema łyżkami soku z cytryny. Od razu polewać ciasto.
Lukier różowy:
Szklankę cukru pudru zmiksować razem z trzema łyżkami soku z wiśni. Od razu polewać ciasto.
Lukier beżowy:
Szklankę cukru pudru zmiksować razem z trzema łyżkami kawy. Od razu polewać ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz