Improwizacja Cardiniego, czyli sałatka Cezar
Sałatka Cezar to chyba najpopularniejszy dodatek do grilla w tanach Zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich. Nic dziwnego - to w USA została wynaleziona, choć nie przed rodowitego Amerykanina lecz włoskiego imigranta, Caesara Cardiniego, któremu skończyły się zapasy w spirżarni i musiał improwizować. Wersja z sałatą rzymską jest oryginalna, ale można zastąpić ją lodową - ważne, żeby była chrupka. Nie musi także zwierać mięsa (w oryginale jest bezmięsna)- alternatywa wegetariańska pozostawia duże pole manewru - zamiast kurczaka czy indyka możemy dodać choćby fasolkę szparagową, brokuła czy suszone pomidory, choć wiadomo, że wtedy przekąska zmieni trochę charakter smakowy.
Sałatka Cezar z sosem i grzankami
Składniki:
- spora pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mała czerwona cebula
- 50g tartego żółtego sera
- gotowa czosnkowa bagietka
Na sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Komentarze
Prześlij komentarz