Inspiracja codzienności, czyli zupa gulaszowa z grzybami, kaszą i ziemniakami
Kasza czy ziemniaki? Stojąc przed takim wyborem, wielu z nas (w tym i ja) wskaże na warzywo. A dlaczego by nie połączyć obydwu wariantów? Dziś zamiast gryczanej (którą także polecam do tego przepisu) - kasza pęczak.
Zupa gulaszowa z grzybami, kaszą i ziemniakami
Zupa gulaszowa z grzybami, kaszą i ziemniakami
- 200g mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 200g kaszy pęczak
- 4 grzybki suszone
- 4 podgotowane ziemniaki
- litr wody
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na połowie oleju, odkładamy. Mięso kroimy w grubą kostkę. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony. Całość podlewamy szklanką wody, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z wodą razem z cebulą, grzybami i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy.
Komentarze
Prześlij komentarz