Quinoa Superfood, czyli zupa warzywna z komosą ryżową
Niewielu z nas wie, ale poprzedni, 2013 rok, ogłoszono rokiem komosy ryżowej, naprawdę wyjątkowej roślinie. Komosa ryżowa należy do
„superfoods” – pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej
ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają bardzo dużo
pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole
mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę
organizmu, a przy tym jest smaczna. Dziś zupa warzywna z komosy - polecam szczególnie na zimne grudniowe wieczory.
Zupa warzywna z komosą ryżową
Składniki:
- włoszczyzna
- szklanka bulionu warzywnego
- kilka ugotowanych ziemniaków
- ziele angielskie
- liście laurowe (ja ich nie żałuje i dodaję czasami 4-5 listków)
- sól
- pieprz
- komosa ryżowa (5-6 łyżek)
Włoszczyznę pokrojoną w kosteczkę gotujemy w bulionie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy zmiękną wrzucamy komosę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Zupa warzywna z komosą ryżową
Składniki:
- włoszczyzna
- szklanka bulionu warzywnego
- kilka ugotowanych ziemniaków
- ziele angielskie
- liście laurowe (ja ich nie żałuje i dodaję czasami 4-5 listków)
- sól
- pieprz
- komosa ryżowa (5-6 łyżek)
Włoszczyznę pokrojoną w kosteczkę gotujemy w bulionie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy zmiękną wrzucamy komosę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Komentarze
Prześlij komentarz