Pâté de Campagne, czyli pasztet z indyka i soczewicy
Zdrowy pasztet? Choć brzmi dla niektórych jak paradoks, to jest jednak realne. Warunek - trzeba się trochę napracować, ale wierzcie mi, że efekt jet wart każdej minuty tego wysiłku. Mimo że obydwa główne składniki pasztetu są dość suche, to dzięki serom całość wychodzi wilgotna, a do tego zdrowa i smaczna. To teraz szukamy keksówki i zaczynamy.
Pasztet z indyka i soczewicy
Składniki:
- 2 podudzia z indyka
- włoszczyzna: (2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, por)
- 1/4 kubka suchej soczewicy zielonej
- 1/4 kubka suchej soczewicy czerwonej
- 3 jajka
- 2 łyżki serka koziego do smarowania Merci Chef
- łyżka sera z czosnkiem i ziołami Merci Chef
- duża łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, pikantna papryka w proszku, majeranek, rozmaryn
Ugotowane podudzia obieramy i mieszamy z
ugotowanymi warzywami. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Soczewicę gotujemy w wodzie z dodatkiem dużej ilości pikantnej
papryki, dodajemy razem z masłem do mięsno-warzywnej masy i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy solą, majerankiem, rozmarynem i dużą
ilością pieprzu. Na końcu dodajemy ser, jajka i bułkę tartą, i jeszcze
raz wszystko porządnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez parę minut w foremce, a potem na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz