The Winner, czyli sałatka z serem pleśniowym i szynką Serrano
Dziś publikuję przepis, który zwyciężył w konkursie SWISS LINE. To sposób na pożywną, sytą, a ponadto dość wymyślną sałatkę. Zdrowy szpinak świetnie komponuje się z szynką Serrano i wyrazistym dressingiem. Autorem przepisu jest pani Agnieszka S. z Gliwic.
.
Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym i szynką długodojrzewającą Serrano
Składniki:
- szpinak świeży
- długodojrzewająca szynka Serrano
- ser pleśniowy typu rokpol
- pomidory koktajlowe
- sezam
- oliwa z oliwek
- cytryna
- miód
- odrobina musztardy Dijon
- zioła toskańskie
- sól
- pieprz
Szpinak myjemy i osuszamy, szynkę kroimy na średniej
wielkość kawałki, ser kroimy w paski, pomidory przekrawamy na pół. Wszystkie
składniki łączymy ze sobą. Z oliwy z oliwek, cytryny, miodu, i odrobiny
musztardy przygotowujemy dressing, który doprawiamy ziołami toskańskimi, solą i
pieprzem. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy ziarnami
sezamu.
* Jeżeli mamy ochotę na bardziej syte danie, do sałatki możemy dodać np. makaron (u mnie na zdjęciu z makaronem farfalle)
Komentarze
Prześlij komentarz