Pasta con funghi, czyli pappardelle w sosie grzybowo-paprykowym
Spaghetti, anelli, farfalle, canneloni, rigatoni, penne... Rodzajów włoskiego makaronu jest tyle, że wystarczy dla każdego miłośnika pasty. Jednak moim numerem jest tytułowe papardelle, czyli grubsze wstążki. Prawdziwki można zastąpić każdymi suszonymi grzybami, ale wiadomo, które są najbardziej aromatyczne. A w tym sęk tej potrawy - grzybowy aromat z dodatkiem papryki i świeżego szczypiorku.
Pappardelle w sosie grzybowo-paprykowym
Składniki:
- opakowanie makaronu pappardelle
- trzy pomidory
- pół sałaty rzymskiej
- dwie cebule
- 100g suszonych prawdziwków
- mała czerwona papryka
- zioła prowansalskie
- łyżka keczupu
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa, a następnie dokładamy makaron, keczup i przyprawiamy. W osobnym garnuszku gotujemy w 250ml wody grzyby oraz pokrojoną paprykę. Wywar wlewamy do makaronu i warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut, a następie dodajemy zioła. Przed podaniem jeszcze posypujemy szczypiorkiem.
Pappardelle w sosie grzybowo-paprykowym
Składniki:
- opakowanie makaronu pappardelle
- trzy pomidory
- pół sałaty rzymskiej
- dwie cebule
- 100g suszonych prawdziwków
- mała czerwona papryka
- zioła prowansalskie
- łyżka keczupu
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa, a następnie dokładamy makaron, keczup i przyprawiamy. W osobnym garnuszku gotujemy w 250ml wody grzyby oraz pokrojoną paprykę. Wywar wlewamy do makaronu i warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut, a następie dodajemy zioła. Przed podaniem jeszcze posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz