SYMBIOza zdrowia, czyli placki z mąki żytnio-pszennej w trzech wersjach
Rozpoczynając współpracę z firmą Symbio, miałam spore oczekiwania odnośnie jakości produktów, jako że jest to producent i dystrybuant żywności posiadającej certyfikaty ekologicznego pochodzenia. Moje pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne, zero rozczarowań i zastrzeżeń. Na przepis, który rozpoczynam moje kulinarną przygodę z produktami Symbio, wybrałam placuszki mączne z różnego rodzaju dodatkami. Na słodko, półsłodko czy z musli - każdy znajdzie tu coś dla siebie na śniadanie.
Placki z mąki żytnio-pszennej w trzech wersjach
Składniki:
- 350g mąki żytnio-pszennej Symbio
- jajko
- 0,3ml mleka
- 0,2 ml wody
- łyżeczka pyłku pszczelego
- olej rzepakowy
- jogurt naturaly
- dżem brzoskwiniowy niskosłodzony Symbio
- musli orzechowe chrupkie Symbio
- cukier trzcinowy brązowy Symbio
Z mąki, mleka, wody, pyłku i jajka robimy jednolitą masę, mieszamy trzepaczką ok. 2 minut. Ma być dość lekka, ale nierozwalająca się. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy okręgi łyżką, czekamy minutę żeby mąka trochę się usmażyła, a nastepnne rękę układamy rodzynki sułtańskie i przyglądam je łyżką do placka. Tak samo robimy z drugim, tyle że zamieniamy rodzynki na musli orzechowy. Trzeci placek jest posmarowany dżemem brzoskwiniowym i odrobią jogurtu.
Placki z mąki żytnio-pszennej w trzech wersjach
Składniki:
- 350g mąki żytnio-pszennej Symbio
- jajko
- 0,3ml mleka
- 0,2 ml wody
- łyżeczka pyłku pszczelego
- olej rzepakowy
- jogurt naturaly
- dżem brzoskwiniowy niskosłodzony Symbio
- musli orzechowe chrupkie Symbio
- cukier trzcinowy brązowy Symbio
Z mąki, mleka, wody, pyłku i jajka robimy jednolitą masę, mieszamy trzepaczką ok. 2 minut. Ma być dość lekka, ale nierozwalająca się. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy okręgi łyżką, czekamy minutę żeby mąka trochę się usmażyła, a nastepnne rękę układamy rodzynki sułtańskie i przyglądam je łyżką do placka. Tak samo robimy z drugim, tyle że zamieniamy rodzynki na musli orzechowy. Trzeci placek jest posmarowany dżemem brzoskwiniowym i odrobią jogurtu.
Komentarze
Prześlij komentarz