Ogródek miłości, czyli ogórki małosolne z lubczykiem

Lubczyk to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przypraw zielarskich. Należący do rodziny pietruszki i jest powszechnie stosowany w kuchni europejskiej do aromatyzowania potraw i napojów. Rzymianie, którzy wprowadzili lubczyk do Europy, powszechnie stosowali go nie tylko w kuchni - używany był też w celach medycznych takich jak zmniejszenie gorączki czy leczeniu dolegliwości żołądkowych. Jego zastosowanie jest  o wiele szersze, a przykład wedle wierzeń ludowych podany wybranemu mężczyźnie zapewnia jego dozgonną miłość. Przykro mi, Kochanie, jesteś załatwiony. ❤ ☻ ❤ 





Ogórki małosolne z lubczykiem

Składniki:
ogórki 1 kg 
koper 1 pęczek

woda 1 litr
sól 1 łyżka
lubczyk 2 gałązki
czosnek 5-6 ząbków 

Ogórki umyć. Ciasno ułożyć w słoikach przekładając liśćmi lubczyku, gałązkami koperku, rozciętymi ząbkami czosnku.
Wodę zagrzać do 40-45C, posolić i zalać ogórki. Na wierzchu ułożyć 1-2 ząbki czosnku i trochę koperku. Zakręcić słój wyparzoną pokrywką i wstawić całość do głębokiego talerza. Odstawić na 2-3 doby.


Komentarze

Popularne posty