Ogródek miłości, czyli ogórki małosolne z lubczykiem
Lubczyk to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przypraw zielarskich. Należący do rodziny pietruszki i jest powszechnie stosowany w kuchni europejskiej do aromatyzowania potraw i napojów.
Rzymianie, którzy wprowadzili lubczyk do Europy, powszechnie stosowali
go nie tylko w kuchni - używany był też w celach medycznych takich jak zmniejszenie gorączki czy leczeniu
dolegliwości żołądkowych. Jego zastosowanie jest o wiele szersze, a przykład wedle wierzeń ludowych podany wybranemu mężczyźnie zapewnia jego dozgonną miłość. Przykro mi, Kochanie, jesteś załatwiony. ❤ ☻ ❤
Ogórki małosolne z lubczykiem
Składniki:
ogórki 1 kg
koper 1 pęczek
Ogórki umyć. Ciasno ułożyć w słoikach przekładając liśćmi lubczyku, gałązkami koperku, rozciętymi ząbkami czosnku.
Ogórki małosolne z lubczykiem
Składniki:
ogórki 1 kg
koper 1 pęczek
woda
1 litr
sól
1 łyżka
lubczyk
2 gałązki
czosnek
5-6 ząbków Ogórki umyć. Ciasno ułożyć w słoikach przekładając liśćmi lubczyku, gałązkami koperku, rozciętymi ząbkami czosnku.
Wodę zagrzać do 40-45C, posolić i zalać ogórki. Na wierzchu ułożyć 1-2 ząbki czosnku i trochę koperku. Zakręcić słój wyparzoną pokrywką i wstawić całość do głębokiego talerza. Odstawić na 2-3 doby.
Komentarze
Prześlij komentarz