Coraz bliżej Włoch, czyli ĆwierćPizza II, Warszawa

O ĆwierćPizzy, foodtrucku parkującym w ścisłym centrum Warszawy, pisaliśmy już raz pod koniec zeszłego roku tutaj. Nadszedł czas, by sprawdzić, co się zmieniło. Ten wypad do ĆwierćPizzy wspominamy milej nie tylko ze względu na pogodę (poprzednim razem wiało, lało i mroziło), ale przede wszystkim, oczywiście, doznania smakowe. Wygodne siedzenia i stoliki ułożone z palet (można też usiąść na klasycznym krzesełku), koce i miękkie poduszki zachęcają do relaksu podczas konsumowania pizzowych ćwiartek.




Nowe menu jest o wiele ciekawsze od poprzedniego - znajdziemy w nim smaki sezonowe i... owocowe.



Zacznijmy od CamBerry - zestawienie słodkawej żurawiny, delikatnego camemberta i szynki szwarcwaldzkiej (pyszna, cienko pokrojona wędlina), to smak, który wspomina się długo. 


Dla wielbicieli połączeń typowo włoskich też znajdzie się coś odpowiedniego - to Parma (mozarella, pomidorki koktajlowe, rukola, szynka parmeńska), klasyka w najlepszym wydaniu. 



Do Krevette mamy jedno zastrzeżenie - mało było czuć główny składnik, czyli krewetki koktajlowe, mimo połączenia ich z bardzo delikatnymi składnikami - cukinią i kolendrą. Osobiście za tego rodzaju skorupiakami nie przepadam, ale tu nie wyczułam ich charakterystycznego posmaku. Dla mnie tym lepiej - nic mi nie przeszkadzało, ale fani krewetek mogą poczuć się nieco zawiedzeni.



Najostrzejszą pozycją menu jest zdecydowanie Mango (owoc, kurczak, chilli i tabasco) -  równym stopniu smaczna, co ostra. A ostra jest bardzo!




Moim zdecydowanym numerem 1 został "slajs" Quattro, czyli kompozycja czterech serów - lazura, cheddara, mozarelli oraz camemberta. Zestawienie podwójnej subtelności i dwóch charakterków.



Każdy kawałek to naprawdę idealne, ceniutkie, dobrze wypieczone ciasto połączone z sosem pomidorowym i oczywiście resztą składników. Co ważne, właściciele foodtrucka nie oszczędzają na składnikach i dlatego każdy kawałek to maksimum smaku i aromatu.




Podsumowując zacytujemy nasz poprzedni wpis: Ćwierćpizza to świetna alternatywa smakowa i cenowa dla sieciowych pizzerii. Warta polecenia nie tylko prawdziwym fanom włoskiego placka, ale i amatorom jedzenia typu fast. A z racji na jeszcze lepsze doznania smakowe i komfort siedzenia - ocena leci w górę. Cóż, za taką pizzę damy się poćwiartować... ;)

Ocena ogólna: 9/10

Adres: ul. Świętokrzyska / Marszałkowska, Warszawa
Witryna: https://www.facebook.com/cwiercpizza
Zakres cen: 5-15zł.

Komentarze

Popularne posty