Pâtés à la viande, czyli mięsne paszteciki z ciasta francuskiego

Świetnie jako dodatek do zup (szczególnie czerwonego barszczu), sprawdzą się też w roli przekąski, a do tego łatwe i szybkie w wykonaniu. Paszteciki z ciasta francuskiego możemy faszerować pasztetem (oczywiście najbardziej polecam ten domowy, ale w ostateczności sklepowy też może nas zadowolić), mięsem mielonym, a w wersji wege - na przykład miksem pieczarek, selera naciowego  cebuli, czy tradycyjnie - kapustą i grzybami. Dziś postawiłam na pasztet drobiowy z dodatkiem przecieru pomidorowego i cebuli. Paszteciki wyszły pyszne, mogą być jedzone zarówno na ciepło, jak i po wystygnięciu.




Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 300g pasztetu
- mała zeszklona na maśle cebulka (pokrojona w kostkę)
- opakowanie ciasta francuskiego (kształt prostokąta)
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- pieprz


Pasztet łączymy łyżką z przecierem i pieprzem, dodaj cebulkę. Ciasto kroimy na 3 długie części, następnie na każdą wzdłuż nakładamy farsz. Zawijamy go w rulonik tak, żeby końcówka ciasta była na dole; dogniatamy. Kroimy rulony w kwadraciki. Pieczemy w nagrzanym na 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut, aż się zarumienią.



.

Komentarze

Popularne posty