Croissanty na szybko, czyli francuskie rogaliki z dżemem owocowym

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, ewentualnie zamrażarce. Przy odrobinie inwencji można z niego zrobić szybki obiad, przekąskę na słono czy słodko. Nadaje się szczególnie dla tych, którzy nie lubią zabawy z mąką, i choć nie należę do takich osób, to nie mam nic przeciwko ułatwianiu sobie od czasu do czasu życia ;-)
Dzisiaj upichciłam francuskie rogaliki ala croissanty z dżemem i chociaż osobiście wolę te z dodatkiem masła, tradycyjnie bez nadzienia, to jedna Cud Facet ma na ten temat inne zdanie. A czego się nie robi z miłości... 😁  


Francuskie rogaliki z dżemem
Składniki:
- ciasto francuskie(1 opakowanie) 
- 1 jajko
- dżem(truskawkowy i z czarnej porzeczki)






Ciasto francuskie kroimy na długie trójkąty, na których podstawie układamy łyżeczkę wybranego dżemu. Dwa wierzchołki trójkąta składamy i zwijamy w kierunku ostatniego wierzchołka. Na blaszce kładziemy rogaliki, smarujemy jajkiem, pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż się zarumienią.

.

Komentarze

Popularne posty