Pióra z Budapesztu, czyli makaron z sosem węgierskim

Węgry głównie kojarzą się z gulaszem, leczo i plackiem (po węgiersku, oczywiście). I dobrze, bo są to potrawy charakterne i charakterystyczne, a taka właśnie jest kuchnia Madziarów. Do tego, nie ma się co oszukiwać, dania nie należą do dietetycznych; są raczej tłuste, ciężkie, pikantne i... trudno im się oprzeć. Smaki budapesztańskie są uznane przez wielu za jedne z najlepszych na świecie. I nie bezpodstawnie.
W dzisiejszym przepisie użyłam makaronu razowego z mąki z pełnego przemiału produkcji Makaronów Polskich.





Makaron z sosem węgierskim

Składniki:
opakowanie makaronu pióra 
0,4kg mięsa mielonego z indyka
papryka czerwona,
duża cebula,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 dużych pieczarek
3 pomidory
2 łyżki płaskie śmietany
sól
pieprz,
papryka słodka w proszku
przyprawa węgierska
szklanka bulionu


Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso i dusić 10 minut. Dodać bulion, koncentrat i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Przyprawić, dusić kwadrans. Na koniec dodać śmietanę (opcjonalnie).



Komentarze

Popularne posty